- De hoeveelheid te bezorgen post blijft de komende jaren waarschijnlijk teruglopen. Daarom is het volgens PostNL nodig om verdere ingrepen te doen.
- Een voorbeeld van een verandering is dat postbezorgers komende zomer in meer gebieden in Nederland met grotere routes gaan werken.
- Ook verwacht het bedrijf op termijn weer minder postbezorgers nodig te hebben.
- Ondanks de verdere krimp van het postvolume, wist PostNL zijn omzet vorig jaar licht te verhogen, tot ruim 2,8 miljard euro.
Met het inlijven van rivaal Sandd is PostNL allerminst klaar met het doorvoeren veranderingen op de postmarkt. Volgens topvrouw Herna Verhagen blijft de hoeveelheid te bezorgen post komende jaren waarschijnlijk teruglopen.
Om dat op te vangen zal PostNL doorlopend veranderingen moeten doorvoeren in de manier van werken. Ook verwacht Verhagen op termijn weer met minder postbezorgers af te kunnen.
Een voorbeeld van een verandering is dat postbezorgers komende zomer in meer gebieden in Nederland met grotere routes gaan werken. PostNL zet elektrische bakfietsen in om de langere ritten behapbaar te houden voor het personeel.
Precieze inschattingen over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende jaren kan Verhagen nog niet geven. Volgens haar zullen veranderingen zoveel mogelijk via natuurlijk verloop plaatsvinden.
Komende tijd verwacht het postbedrijf overigens nog nieuwe mensen aan te nemen. Het gaat om bezorgers die eerst voor Sandd werkten via franchisebedrijven. Voor hen was begin deze maand, bij het rondkomen van de postfusie, nog geen oplossing gevonden. Dat kwam volgens PostNL omdat de franchisebedrijven een collectieve regeling wilden. PostNL is inmiddels met de betreffende mensen zelf in gesprek en sommige van hen zijn al aan de slag bij de onderneming.
Overname Sandd moet leiden tot financiële voordelen
PostNL telde vorig jaar in totaal zo'n 130 miljoen euro neer voor het inlijven van Sandd. Hierdoor denkt de onderneming te kunnen garanderen dat er ook in de toekomst overal in Nederland nog een postbezorger langs de deuren gaat. Verhagen verwacht dat de eerste synergievoordelen van de deal zich in de loop van dit jaar zullen uitbetalen.
Ondanks de verdere krimp van het postvolume, wist PostNL zijn omzet vorig jaar licht te verhogen. Dankzij groei bij de pakketbezorging dikten de opbrengsten met 4,5 aan tot ruim 2,8 miljard euro. De winst ging wel omlaag, vooral als gevolg van kosten in verband met de Sandd-deal. De nettowinst kwam over heel 2019 uit op 4 miljoen euro, tegen 33 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst bedroeg 119 miljoen euro, tegen 185 miljoen euro in 2018.
Voor 2020 gaat het bedrijf uit van een toename van de onderliggende bedrijfsresultaten. Ook is de verwachting dat er binnen een tot twee jaar weer dividend aan de aandeelhouders kan worden uitgekeerd.
Aandeel PostNL keldert na opening van de beurs
PostNL zakte maandagochtend flink op de beurs in Amsterdam en was daardoor de grootste daler in de MidKap. Omstreeks 09.20 uur noteerde het aandeel 7,9 procent lager op 1,46 euro.
Volgens analisten van KBC Securities zijn het de prognoses die zorgen baren. PostNL gaat voor 2020 uit van een vergelijkbare vrije kasstroom tussen de 15 miljoen euro negatief en 15 miljoen euro positief. De verwachte volumegroei bij pakketten loopt waarschijnlijk terug tot een bandbreedte van 7 tot 9 procent. KBC wijst erop dat PostNL het bij een beleggersdag in mei vorig jaar nog had over mogelijk zo'n 14 procent groei.
Volgens de marktvorsers presteerde PostNL afgelopen jaar wel aan de bovenkant van de afgegeven verwachting voor het onderliggend cash bedrijfsresultaat. Dat kwam vooral door een relatief goede prestatie van de postactiviteiten.